21/06/2024 0 Kommentarer
Genfødsler
Genfødsler
# Profiltekster
Genfødsler
Jeg tror på genfødsler. Men inden du tænker: Skal en præst i Folkekirken da ikke tro på opstandelse? så skal jeg skynde mig at indrømme, at det er i lokalhistorisk sammenhæng. Jeg tror på, at et område kan genfødes i en ny skikkelse. Det oplever jeg ske hver eneste dag.
Jeg tror også på opstandelse i den religiøse betydning, at livet kan blive nyt og der er en åben horisont for vores tilværelse. Døden, som tager livet af os, kan ikke tage magten fra Gud. For Gud er alle muligheder åbne, selv om de lukker sig for os en dag.
Jeg bor tæt på Roskilde Ring, det dejlige grønne åndehul i sydbyen, hvor træerne lige er sprunget ud og ænderne har parret sig og fundet et sted at lægge æg. Det område er genfødt adskillige gange i løbet af de sidste 100 år. Det er opmuntrende at se, hvordan en ny generation i et samspil mellem kommunale byudviklingsplaner og frivilligt engagement finder nye anvendelsesmuligheder for området.
På græsplænen leger børnehavebørnene i bunden af det, der engang var en åben grusgrav, hvor DSB hentede skærver til at anlægge jernbanelinjer. På grusstierne motionerer forpustede løbere rundt langs sporene af det, der i 50’erne og 60’erne var Danmarks første internationale motorbane. Om aftenen træner KFUM-Spejderne fra hytten på Eriksvej kompaspejlinger og GPS og styrker sansen for, hvordan man orienterer sig og finder vej i den moderne verden.
I weekenden ruller den tyrkisk-sprogede familie tæppet ud på græsset og holder picnic, så der dufter af mad og bedsteforældrene glæder sig over børnenes glade hvin på legepladsen. Koncentrerede sportsfolk spiller frisbee-golf, for metalstanderne i parken er til denne nichesport. Danmarksmesterskabet i frisbee-golf blev afviklet i Roskilde Ring for nogle år siden.
Også sociale netværk kan genfødes. En flok motorsportsentusiaster fejrede sidste år 60-årsjubilæet for Roskilde Ring, og 125 gamle racerbiler og motorcykler linede op på græsset. ”Jeg har kørt på Roskilde Ring”, kunne de sige bagefter - ikke blot som en hyldest til svundne tiders storhed, men også for at forny mandesnakken og ’sparke dæk’ sammen og derigennem dele noget væsentligt med hinanden.
”Ringen Rundt” gentages i år på grundlovsdag med Otto Jensen som tovholder, som i sine unge dage var mekaniker og siden i Fritidsklubben Viadukten så drenge udvikle sig fra gokarten til at sidde bag rattet i Formel 1. Fra Jakobskirken bidrager vi til festlighederne med gospelgudstjeneste, en høj-oktan gudstjeneste hvor Roskilde Gospel Singers synger for fuld udblæsning! ”Ringen Rundt” finder sted søndag d. 5. juni kl. 9-15, og gospelgudstjenesten er kl. 11.30 i amfiteatret i Roskilde Ring.
Jeg tror på genfødsler og på, at der er opstandelse i vores historier om det, som bliver til, når vi lever livet med en åben horisont. Når vi ser mulighederne og tør tro på dem og finder hinanden om det, der er vores interesser og visioner – og der så også skaffes økonomi til at virkeliggøre det.
Det er også forår på Musicon, lige syd for Roskilde Ring. Jeg bliver bekræftet i min tro, når jeg ser, hvordan der på ruinerne af en nedslidt betonvarefabrik kan opstå nye miljøer, der ånder af netværk og innovation og kreativitet. Den sidste weekend i april åbnede Ragnarock, Danmarks museum for ungdomskultur og rockmusik. Og forleden slog ARK dørene op midt i denne nye bydel. Akademiet for Recovery og Kompetenceudvikling rummer sårbare mennesker, som har en historie med psykisk sygdom, og som gerne vil formidle, hvordan man bedst kommer sig og lever med ens sårbarhed. Musicon er som en Noahs ark med plads til levende liv af forskellig slags, og som har sat kurs imod den nye verden, som vi gerne vil befolke på en måde, som er bedre end det samfund vi kommer fra.
Når vi i Lokalhistoriegruppen ”Syd for banen” og i Jakobskirken dyrker de gode historier, sker det fremadrettet, fordi vi tror på noget godt, på livet vi er fælles om. På genfødsler – eller, om du vil – opstandelse.
Kommentarer